14 juli 2011

Värmlands Finans - Ny riktkurs

Värmlands Finans meddelade idag att man stärker sin kapitalbas med ytterligare 10 Mkr. Det är även första gången som man lyckas stärka den i större omfattning utan att tillskottet kommer från aktieägarna. Man meddelade även att man sysselsatt kapitalet omgående, vilket gör det till en extremt bra nyhet. Trots detta så blev reaktionen från marknaden inte allt för stark, vilket förmodligen kan förklaras i att bolaget fortfarande ligger i en viss skugga med sin brokiga historia.

Dagens nyhet förändrar förutsättningarna från min analys och jag kommer även nedan att justera min riktkurs. Bolaget är för stunden i en extrem tillväxtfas och skulle dem nu lyckas att refinansiera verksamheten med externt kapital, så finns goda möjligheter till vinstexplosion då man kommer att uppnå skalfördelar.

Lyckas man omsätta detta kapital 10 ggr per år och erhåller en provison om 4% i genomsnitt, vilket är en trolig provision då man inte kommunicerat något större kontrakt, så genererar det nettointäkter om 4,4 Mkr. För att ytterligare vara konservativ i antagandena så utgår jag ifrån att man betalar 10% i ränta för lånet och att man även med den nya volymen drar på sig årliga kostnader utöver det om 1 Mkr(personalkostnader eller kreditförluster). Isådanafall återstår 2,4 Mkr som efter skatt blir ca 1,77 Mkr eller drygt 4 öre extra i vinst per aktie.

Jag tycker fortfarande att bolaget förtjänar en rabatt, utifrån vart man är listad samt att man fortfarande har en del att bevisa, men ett P/E-tal på 9 är fullt rimligt. Utifrån dagens nyhet så borde aktien då stigit med ca 36 öre, för att räkna in de nya förutsättningarna. Aktien, eller BTA:n där den mesta handeln sker, steg idag "endast" med 5 öre. Denna dag var även den sista handelsdagen i BTA:n, så under en veckas tid framöver kommer handel enbart att förekomma i B-aktien, och de nya aktierna beräknas finnas på respektive depå den 21/7 enligt bolaget. Ny riktkurs i Värmlands Finans sätter jag till 1,60 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar