29 juli 2011

Ny riktkurs på Alltele efter förvärv

Den tidigare riktkursen för Alltele uppnåddes under gårdagen, som en direkt följd av att man förvärvat Ventelo och att NIP(läs Mark Hauschildt) storhandlat aktier under gårdagen. Min gamla riktkurs var 27 kr, till de förutsättningar som rådde då. Sedan jag skrev den analysen så har det flaggats om två förvärv, inget av dem har ännu genomförts.

Det ena förvärvet som kommunicerades i slutet av juni avser Canal Digitals IPTV-verksamhet och kommer att kräva konkurrensverkets godkännande för att det skall gå igenom. Det förvärvet avser ca 22 000 kunder och prislappen är satt till 500 kr per kund (summa 11 Mkr). Ett förvärv som utöver den rent ekonomiska aspekten är en väldigt strategisk investering. Man har vid ett godkännande av affären ett komplett Triple-Play erbjudande till sina kunder, som man har full kontroll över. De kunder man får in via affären kan man även korsförsälja mot och få dem att byta till Allteles övriga tjänster. Förvärvet borde tillföra en omsättning om 40-45 Mkr på årsbasis för Alltele.

Det andra förvärvet som är avsevärt mycket större, avser Ventelo som man gjorde offentligen den 27/7. Förvärvet kräver dock att aktieägarna i Alltele godkänner att förärvet genomförs genom emittering av dels nya aktier och konvertibla skuldebrev. Något som inte bör bli något problem, då prislappen i mina ögon är fantastisk trots att utspädningen blir maximalt ca 23%. Ventelo kommer att bidra med ca 300 Mkr i omsättning och 40 Mkr i ökat EBITDA-resultat, enligt Ola Norberg. För detta betalar man med 1,5 miljoner aktier (värde ca 36-38 Mkr då förvärvet blev känt) och ett konvertibelt skuldebrev med ett nominellt belopp på 40 Mkr, vilket kommer att ha en konverteringskurs om 40 kr. Så maximal utspädning blir 2,5 miljoner aktier och en köpeskilling på 80 Mkr om man avrundar uppåt.

Jag tycker att en rimlig värdering för Alltele är en EV/EBITDA multipel om 6. Tillämpar man den på Ventelo-förvärvet och att förvärvet tillför 40 Mkr i ökat EBITDA-resultat så är värdet för aktieägarna i Alltele 240 Mkr, vilket man betalar 80 Mkr för. Det tråkiga är dock att förvärvet sker med en relativt stor utspädning för befintliga ägare, den andra effekten som dock är väldigt positiv är att förvärvet enbart påverkar Allteles kassaflöde i en riktning. För jag räknar absolut med att de konvertibla skuldebreven kommer att konverteras.

På rullande 12 månaders basis, Ventelo inräknat, så borde EBITDA-resultatet för Alltele numera uppgå till ca 100 Mkr. Vilket gör att jag höjer min riktkurs till 44 kr, justerat för utspädningen.

6 kommentarer:

  1. Tack för din analys! Min riktkurs är 41 kr men då har jag glömt räkna in Canal Digital förvärvet.

    Kan du utveckla hur du ser på kassaflödet? Vad jag förstår kommer inte konvertibeln ge något kassaflöde alls.

    SvaraRadera
  2. hej vad roligt att ni analyserar alltele.har själv följt bolaget länge .duktig VD anser jag .vad tror ni om aktieutdelningen nästa år? och vad tror ni om mark hauchildt? vad har han för planer med alltele i framtiden ,men tanke på att han tankar rätt mycket aktier ,det gjorde även avanza i fredags!! mvh /Johansson
    ps.hoppas på svar

    SvaraRadera
  3. Aktieutdelningen blir symbolisk nästa år. Däremot året efter bör den bli saftig. Mark ser AllTele som väldigt lågt värderat och köper därför aktier. Han försöker inte ta över utan kommer hålla sin andel under 30%. Köpen genom Avanza gissar jag är annan storägare.

    VD Ola är grym!

    SvaraRadera
  4. Anonym:
    Jag tror att man förmodligen uppfyller den utdelningspolicy som styrelsen förordade, dvs att dela ut 40-60% av nettoresultatet. Nettoresultatet för 2011 kommer förmodligen att bli rätt så blygsamt då man har en del kostnader för förvärven. Skall även Ventelo integreras under hösten 2011 så kommer man troligtvis att ta en hel del kostnader under Q4.

    SvaraRadera
  5. Manuell:
    Vad gäller konvertibeln så vet vi inte förutsättningarna idagsläget. Kallelse till den extra bolagsstämman måste komma i början av nästa vecka om den skall kunna äga rum i augusti. Först då får vi veta villkoren för konvertibeln, men det är ju troligtvis en viss kupong på den vilket skapar en viss kostnad under löptiden. Men jag är tämligen övertygad om att konvertering kommer att ske.

    Trots att en relativt stor utspädning sker så är det positivt att bolaget kan genomföra ett större förvärv utan att det i princip påverkar Allteles kassaflöde negativt kortsiktigt. Istället så ökar man på förutsättningarna för ytterligare förvärv då kassaflödet förbättras kraftigt i och med förvärvet. Förhoppningsvis kan man via sin affärsbank och sitt kassaflöde framöver kunna undvika utspädning för befintliga ägare.

    Vad gäller Mark Hauschildt så är jag inte allt för säker på att han nöjer sig med att ligga under 30%. Stora skalfördelar skulle troligtvis finnas vid en fusion med hans Universal Telecom, som även utgår ifrån Portugal. Detta är dock något som förmodligen ej är troligt och som ej är önskvärt från Olas sidan.

    SvaraRadera
  6. tack för bra svar vi forsätter och följa alltele med spänning och hoppas på en aktiekurs runt 40kr nästa år mvh /Johansson

    SvaraRadera