31 mars 2011

Köprekommendation på Bahnhof

Veckans affärer gav idag en köprekommendation på Bahnhof i deras analys på bolaget. Trots att man tydligen inte har något större förtroende över Bahnhofs egna prognos för 2011. VA estimerar vinsten efter skatt för 2011 till 15 Mkr och för 2012 till 34 Mkr. Bahnhof själva har estimerat vinsten efter skatt till ca 23 Mkr inkluderat bokslutsdispositioner, dessa oaktat så blir vinsten efter schablonskatt ca 37 Mkr. Trots denna kraftiga avvikelse så ger man en köprekommendation på bolaget, tack vare dem intressanta tillväxt möjligheterna som onekligen finns.

En rejäl groda i analysen är dock följande stycke:

"Men snittomsättningen hittills i mars på strax under 200 000 aktier om dagen eller cirka 6 miljoner kronor är ändå helt acceptabel, och vi vågar oss på en köprekommendation i Sveriges mest spännande internetoperatör."

Inte någon enskild handelsdag har varit i närheten av att omsätta 200 000 aktier under mars månad. Faktum är att en omsättning överstigande 100 000 aktier per dag enbart skett under ett få antal dagar hitills sedan bolaget listades på Aktietorget.

***

Jag har förövrigt anmält mitt intresse för att teckna i Orasolvs pågående emission. Har dock ingen större förhoppning om att få något utan stöd av teckningsrätter. Anser dock fortfarande att man bör vara aningen avvaktande tills vissa saker har klarnat. Ser fram emot en årsredovisning som förhoppningsvis kan ge klarhet i flertalet av dem.

24 mars 2011

Orasolv genomför årets första förvärv

Orasolv genomförde idag årets första förvärv av en klinik. Kliniken som man förvärvar är Team Englund AB som återfinns i Uddevalla, tillträdet till kliniken blir per den förste april. Kliniken har under det senaste verksamhetsåret omsatt ca 5 mkr och med ett resultat före skatt om 0,6 mkr. Vilket alltså ger en marginal på ca 12%. Positivt är även att kapaciteten innan tillträdet har utökats med ytterligare en tandläkare. Jan Svensson Freij kommenterar även i pressmeddelandet att man planerar för en fördubblad kapacitet på kliniken. Vilket möjliggör att kliniken nästintill uppfyller den målbild som finns per klinik till utgången av 2014.

Efter den pågående nyemissionen så kommer det finnas ca 42 miljoner aktier i bolaget. Min bedömning över resultatet för innevarande år är fortsatt ett resultat före skatt inom kärnverksamheterna på ca 5-7 mkr, motsvarande ungefär 8,8-12,2 öre i vinst per aktie efter schablonskatt. Även att kursen senaste tiden har dragit sig ned mot emissionskursen, så känns det inte för egen del som att det för stunden är något jätteläge att kliva in på.

Den absolut största triggern för mig personligen på kort sikt är famförallt konkret förslag om avknoppning av Orasolv Products, vilket kraftigt förbättrar resultatet koncernen och samtidigt ger den enskilde möjlighet att välja om denne vill investera i båda delarna eller ej.

18 mars 2011

Förvärv av mindre kundstock

Bahnhof förvärvade idag en mindre kundstock från Svenska Stadsnät Örkelljunga AB i Örkelljunga. Vilket bidrar till att öka omsättningen med 1,5 Mkr på årsbasis, med andra ord inget större förvärv men ändå en nyetablering på en ny ort och fortsatt satsning på stadsnäten. Tack vare etablering i Portugal på privatsidan, så kan man på privatkundssidan ta fördel av sina konkurrensfördelar gentemot andra aktörer. Förmodligen kommer man gasa rejält här och komplettera den organiska tillväxten med förvärv.

Vad gäller momsen från Madeira så får jag kanske göra en pudel från mitt tidigare inlägg. Jag hittade en hel del dokumentation från EU och deras direktiv, där Portugals möjlighet att ge bl a Madeira en lägre moms ej var tidsbestämt. Dock efter en del undersökande så verkar det som att det ändå kommer att göras en översyn efter december månads utgång 2014, vad politikerna då beslutar gällande denna form av landsbygdsstöd är dock oklart. Men jag skall fortsätta att söka information gällande detta. En mindre besvikelse, men plåster på såren är ändå att Portugal(21%) dock har lägre moms än vad Sverige(25%) har.

17 mars 2011

I tsunamins spår

Mycket har hänt sedan en av de mest kraftfulla jordbävningarna någonson med efterföljande tsunami svepte in över Japan den 11 mars. Gigantiska skador på materiella ting, men framförallt ett enormt mänskligt lidande. En hel värld har följt utvecklingen efter skalvet och framförallt händelserna kring kärnkraftverken i Fukushima, där man fortfarande inte vet skadorna. Härvid sveper en gigantisk våg om kärnkraftens vara eller icke vara, vilket troligtvis kommer få effekter.


För den som önskar följa utvecklingen i de japanska kärnkraftverken i Fukushima, och önskar aningen mer pålitlig information än vad kvällspressen kan erbjuda, så kan jag rekommendera att föja IAEA:s rapportering på följande länk:

IAEA Update on Japan Earthquake

***

Bahnhofs styrelseordförande, Jon Karlung, var idag med i en artikel i DN och chattade även med läsare kring kommersiella aktörers hot mot integriteten. Högst angelägna frågor som Jon bildar opinion i, samtidigt som det även medför viss gratisreklam för Bahnhof och dess profilering i personlig integritet.

DN: "Kommersiella aktörer hotar internet precis som FRA"
DN: Chatt med Jon Karlung

12 mars 2011

Analys Orasolv - Intressant läge

Orasolv är ett företag som är verksamt inom dentalbranschen och som står på tre verksamhetsben. Orasolv Clinics är bolaget där man skall förvärva och förädla tandvårdsmottagningar, man har där valt att fokusera mot bastandvård. Orasolv Products är bolaget där man utvecklar biokemiska tandvårdsprodukter och flaggskeppet där är Carisolv. Preventum Partners är bolaget där man tillhandahåller kvalificerat affärsstöd till bl a tandvården med tex ekonomiska tjänster, inköpsavtal, konsultinsatser, utbildningar, kvalitetssäkring och verksamhetsutveckling.

Bolaget var från början inriktat på att enbart utveckla biokemiska tandvårdsprodukter. Men för ett par år sedan så bytte man fokus, till att börja förvärva tandvårdsmottagningar och har för avsikt att bli en stor aktör på denna marknad. En marknad som enbart i Sverige beräknas omsätta ca 22 mdkr under 2011 i Sverige. Man äger idagsläget sex egna tandvårdsmottagningar som återfinns i Stockholm(fyra), Göteborg(en) och Degerfors(en). Omsättningen från Orasolv Clinics var under 2010 37,8 Mkr, dock så var inte alla mottagningar i bolagets ägo från årets början. Resultatet för Orasolv Clinics återger man inte i siffror i bokslutskommunikén, utan man framhåller istället att samtliga mottagningar under året har visat bättre resultat jämfört med föregående år.

Preventum Partner hade under 2010 en försäljning om 11 Mkr med ett resultat om 2,6 Mkr före skatt. En verksamhet i bolaget som alltså ger ett bra resultattillskott och har en god marginal. Dock så sjönk rörelsemarginalen från 30% under H1 2010 till 23,6% för helåret. Någon orsak till detta återgavs inte i bokslutskommunikén. Tänkbart är dock att den anordnade konferensen bidragit med extra kostnader under det andra halvåret. Med den lagstiftning för tandvården som trädde i kraft fr o m 1 januari 2011 och som ger ökade krav på kvalitetsstyrning inom sjuk- och tandvården, så borde man inom detta bolag har goda förutsättningar inför detta verksamhetsår.

Orasolv products fortsatte under 2010 med ett negativt resultat om 1,4 Mkr före skatt. Man har under föregående verksamhets året arbetat med att förnya sina patent vilket medför bättre skydd och lägre kostnader. Den produkten som utgör flaggskeppet är Carisolv, som är ett biokemiskt medel för avlägsnande av kariesvävnad. Perio+ är den senaste produkten som bolaget introducerade under Q2 2010, vilket är en produkt som används för rengörning av tandfickor vid tandlossning. Bolagets förhoppning är att användandet av dessa produkter skall öka tack vare nya direktiv. En annan produkt är även Mano+ som är ett handdesinfektionsmedel. Styrelsen meddelade även att man har börjat undersöka möjligheten till särnotering eller partnerskap kring Orasolv Products.

Prognos

Bolagets VD, Jan Svensson Frej, estimerade på Financial Hearings omsättningen för 2011 till ca 80-90 Mkr med befintlig verksamhet. Någon resultatprognos ville han inte där lämna, men redogjorde över rörelsemarginalerna inom branschen som har en median om 13%.

Nedan har jag gjort en sammanställning över de mottagningar som bolaget har förvärvat och data för dessa för verksamhetsåret 2009:

Kosta på dig ett leende – Omsättning 6,1 Mkr – Resultat f skatt 1 Mkr
Hans Molander – Omsättning 3,5 Mkr - Resultat f skatt 0 Mkr
Tyresö tandvårdsteam – Omsättning 6,6 Mkr – Resultat f skatt 0,3 Mkr
Rickard Axelsson – Omsättning 3,6 Mkr - Resultat f skatt 0 Mkr
Tandpoolen – Omsättning 15,5 Mkr - Resultat f skatt 3 Mkr
Aurakliniken – Omsättning 7,3 Mkr - Resultat f skatt 0 Mkr
(Sicklapraktiken HB tillförs mottagningen i Tyresö, uppskattad omsättning 2 Mkr och Resultat f skatt 0,2 Mkr)

Total omsättning 2009: 44,6 Mkr
Resultat f skatt 2009: 4,5 Mkr

Det påbörjade verksamhetsåret blir det första året då samtliga förvärv ingår, vilket kommer leda till en god omsättningstillväxt och resultatutveckling. Satsningar har gjorts på ökad produktionstillväxt och man har återgett att samtliga mottagningar uppvisar bättre resultat än tidigare år. Antar man att man lyckats med 5% organisk tillväxt både för 2010 och 2011, samt en rörelsemarginal om 12% så blir omsättningen under 2011 ungefär 49 Mkr och rörelseresultatet 5,9 Mkr.

Det finns nog god anledning att anta att Preventum Partner fortsätter att utvecklas väl under 2011. Orasolv verkar lyckas bra med att ge Preventum en rejäl kvalitetsstämpel. Den nationella konferens som man arrangerat för kvalitetsledning inom tandvården verkar ha blivit väldigt lyckad och något som förhoppningsvis blir ett återkommande inslag som hjälper till att bygga upp ett riktigt bra varumärke för Preventum. Jag gör ett antagande om att vinsten före skatt uppgår till ca 3 Mkr för 2011

Frågan är då vilken belastning av resultatet den centrala administrationen medför. Orasolv Clinics omsatte under 2010 37,8 Mkr, men något resultat uppger man inte i bokslutskommunikén. Vilket kan tolkas som att rörelsemarginalen var rätt så blygsam. Dock skall det beaktas att vissa investeringar har gjorts inom dotterbolaget, vilket ger fog för lägre rörelsemarginal. Med ett antagande om 5% i rörelsemarginal så hade man ett resultattillskott om 1,9 Mkr från mottagningarna. Orasolv Products hade ett negativt resultat om 1,4 Mkr.

Orasolv Clinics, Preventum Partner och Orasolv Products bidrar då alltså med 1,9 Mkr respektive 2,6 Mkr, belastar med 1,4 Mkr, vilket sammanlagt bidrar med 3,1 Mkr. Resultatet före skatt var för koncernen -3,6 Mkr och indikerar då att övrig verksamhet belastar resultatet med 6,7 Mkr alternativt en betydligt sämre marginal för mottagningarna. Bolaget har dock under året haft en organisation beroende av externa konsulter som har kostat en hel del. Man bedömde besparingspotentialen till 3-3,5 Mkr på årsbasis då man skulle övergå till en ny organisation, med mindre behov av dessa tjänster. En stor del av detta var när nuvarande VD tog över taktpinnen 8/6 och dåvarande VD:n Morten Werner lämnade Orasolv som då var inhyrd. Antar man att bolaget lyckats med hälften av målet under andra halvan av 2010, så återstår ca 2,4 Mkr i besparing.

Med gjorda antaganden ovan så skulle Orasolv kunna nå ett resultat för 2011 om 3,2 Mkr, under förutsättning att Orasolv Products behåller sitt resultat om -1,4 Mkr. Skulle man dock särnotera bolaget så uppgår resultetet till 4,6 Mkr.

Bolaget har även ett mål om att vid utgången av 2014 äga minst 30 kliniker med en omsättning per mottagning som i medeltal är större än 15 Mkr. Detta mål var dock justerat på presentationen vid Operaterrassen där man fördröjt infriandet till 2015.

Frågan är dock hur man skall lyckas finansiera dessa förvärv. Tidigare VD:n, Morten Werner, uppgav i en artikel i Realtid att man betalar ca 3-5 gånger resultatet efter skatt. En prislapp som inte känns särskilt beständig. Även Jan Svensson Frej sa väl mer eller mindre på Operaterrassen att prislappen har börjat stiga i den konsolideringsfas som påbörjats. Antar man att prislappen ligger mellan 5-8 gånger resultatet efter skatt, att bolaget förvärvar 24 kliniker som uppfyller omsättningsmålet, att rörelsemarginalen är 13%, beaktar schablonskatt så förvärvar man bolag som ger ett resultat efter skatt på 34,5 Mkr och där prislappen blir 172-276 Mkr.

Det ser inbjudande ut med målsättningen. Men hur skall bolaget uppnå målet, utan allt för stor utspädning för befintliga ägare. Bolaget aviserade inte helt oväntat en nyemission samma dag som man höll sin presentation som innebär att antalet aktier ökar med 25%, men där befintliga ägare har företrädesrätt. Bolaget får i denna nyemission in drygt 8 Mkr, vilket förmodligen kan vara kapital man behöver för att förvärva 1 eller 2 mottagningar. Vilket man även också gjorde en antydan om på Operaterrassen.


Värdering

Jag tycker bolaget finns i en väldigt intressant bransch och i ett intressant läge. Bolagets inriktning på bastandvård känns även betryggande som förvisso har lägre marginaler men istället är mindre konjunkturkänsligt. Man bör kunna vända till en vinst under 2011 med befintlig verksamhet och påbörja en större expansion tack vare ökade kassaflöden. Det som känns bekymmersamt för stunden är på vilket sätt man skall kunna finansiera expansionen. Hitills så har man betalat ca 1/3 kontant, 1/3 med aktier och 1/3 med optioner att köpa aktier. Fortsätter man med denna strategi fullt ut så kommer det bli en kraftfull utspädning för befintliga ägare.

Sett till det resultat som jag estimerat för 2011 så tycker jag att bolaget i skrivande stund är rimligt värderat(40-50 Mkr). För att kunna ta sig vidare norröver och för att jag ska investera för egen del, så vill se att bolaget kan uppvisa en stabil marginal och en tydlig strategi finns över hur man skall finansiera förvärven. Ett beslut om särnotering av Orasolv Products skulle även öka mitt intresse rejält för bolaget, då det verkar mindre troligt att uppnå någon större lönsamhet på kortare sikt trots intressanta produkter.

9 mars 2011

God utveckling i Alltele

Utvecklingen i Alltele har under de senaste dagarna varit god, mycket tack vare någon/några som nettoköpt rejält med aktier via Carnergie under ett antal dagar. Det är dock inga insider som har rapporterat några köp. Men det är positivt att trots stora utförsäljningar från Avanza och Nordnet så har kursen stått emot bra och stigit.

8 mars 2011

Bahnhofs prognoser - något att förlita sig på?

Bahnhof är, som jag tidigare skrivit, ett av få bolag på Aktietorget och överhuvudtaget som lämnar så pass detaljerade prognoser om kommande verksamhetsår. Bolaget har sedan det noterades en serie om tre verksamhetsår där prognoser har lämnats, man har dock även varit frekventa i justeringar av lämnade prognoser. Under dessa tre år så har man vid delårsrapporterna justerat prognoserna sex gånger av nio möjliga. Dessa justeringar innefattar åtta förändringar prognostisering av omsättning och resultat. Det intressanta och positiva är att av dessa åtta justeringar, så är sex av dessa uppskruvningar och enbart två nedskruvningar. Utifrån de prognoser som avlämnats i boksluten så har man enbart missat prognosen för omsättning vid ett tillfälle samtidigt som prognosen över resultatet alltid har infriats.

Nedan är de prognoser som tidigare har lämnats och uppföljning med utfallet:

Prognos 2008
Omsättning 111 Mkr
Rörelseresultat 5,5 Mkr

Utfall 2008
Omsättning 127 Mkr
Rörelseresultat 10,9 Mkr
Resultat efter skatt 6,6 Mkr (rörelseresultatet belastat med schablonskatt)

Justeringar under 2008
Q1: Prognosen för omsättning skrivs upp till 121 Mkr
Q2: Prognosen för omsättning skrivs upp till 125 Mkr samt vinstmarginal(efter skatt) skrivs upp till lägst 6%, motsvarande ca 7,5 Mkr
Q3: Prognosen för vinstmarginal(efter skatt) skrivs ner till lägst 5%, motsvarande ca 6,3 Mkr

Prognos 2009
Omsättning 162,9 Mkr
Rörelseresultat 14,8 Mkr

Utfall 2009
Omsättning 187,5 Mkr
Rörelseresultat 16,2 Mkr

Justeringar under 2009
Q2: Prognosen för omsättning skrivs upp till 178 Mkr

Prognos 2010
Omsättning 250 Mkr
Rörelseresultat 20,9 Mkr

Utfall 2010
Omsättning 237,2 Mkr
Rörelseresultat 35,4 Mkr (22,2 Mkr engångsposter exkluderat)

Justeringar under 2010
Q1: Prognosen för rörelseresultatet skrivs upp till 22,3 Mkr
Q2: Prognosen för omsättning skrivs ned till 235 Mkr samt rörelseresultatet skrivs upp till 26,3 Mkr

7 mars 2011

Angående momsklippet för Bahnhof

Det har på vissa forum mm förekommit diskussioner om huruvida Bahnhofs momsklipp från Portugal är beständigt eller ej. Främst har det sitt ursprung i vad Allteles vd, Ola Norberg, sade i en presentation på Financial Hearings att Bahnhof drog nytta av ett förbehåll vad gäller moms inom EU som sträcker sig fram till 2014.

Bahnhof har utvärderat denna modell extremt noga, innan man valde en etablering av ett dotterbolag i Madeira och även låtit externa experter granska upplägget. Det förbehåll som finns om en skatteundantagszon för tex Madeira, försvinner mycket riktigt 2014. Men det förbehållet berörs inte Bahnhof av, utan förutsättningarna kommer att vara intakta med nuvarande regler även efter 2014.

Ska skriva ett mer utförligt inlägg om detta senare och efter ytterligare faktainsamling.

6 mars 2011

Analys på Alltele – Från omsättning till vinst

Ytterligare ett telekombolag som är intressant är uppstickaren Alltele. Bolaget bildades så sent som 2002 och man erbjuder fast och mobil telefoni-, bredband- och tv-tjänster till hushåll samt SME-segmentet. Bolaget har, tillskillnad från Bahnhof i min andra analys, valt att växa i princip uteslutande via förvärv.  Sedan 2007 har nästa 20 st olika förvärv genomförts i olika storlekar.  Många utav förvärven är mindre teleoperatörer som inte lyckas uppnå kritisk massa och kunnat uppnå skalfördelar. 
Alltele har i och med tre tidiga förvärv på 2011 lyckats ”säkra” en omsättningsökning om 90 Mkr på årsbasis, varav det förvärvade bolaget Blixtvik AB står för ca 70 Mkr av dessa.  Samtliga förvärv har kunnat genomföras utan någon utspädning för befintliga ägare.
Föregående verksamhetsår blev inte helt oväntat rekordmässigt både vad gäller omsättning och resultat. Under 2010 så ökade Alltele sin omsättning med hela 62%, mycket tack vare genomförda förvärv. Tyvärr så redovisar man inte hur många kunder man har och inte heller dess nettoförändring.  Allteles VD, Ola Norberg, kommenterar i bokslutskommunikén omsättningsökningen och  hänvisar den till en konsekvent genomförd förvärvsstrategi och en betydande organisk tillväxt främst på företagssidan. Man uppger i kommunikén en organisk tillväxt i företagsaffären med 40% för 2010, men inga siffror för privatsidan vilket indikerar att man i bästa fall åtminstone behåller sina kunder totalt sett där. 

Glädjande nog så säger man åtminstone att man har en stabil organisk ökning på marknaden för IP-telefoni och bredband. Men helt klart så är det önskvärt att man framöver redovisar utvecklingen över antalet kunder, för att bättre kunna skapa sig en bild över utvecklingen.
Resultatet hade dock inte samma goda utveckling under 2010, EBITDA ökade med 25,7% och rörelseresultatet ökade med 35%.  Alltså så ökade kostnaderna snabbare än intäkterna för 2010. Studerar man detta närmare så är det enbart produktionskostnader och teleutrustningen som bidrar till marginalförsämringen.  Dessa kostnader ökade med 81,7% under föregående år, att jämföra med omsättningsökningen om 62%.  Studerar man vilken resultatpåverkan de olika kostnadsposterna har bidragit med utifrån en oförändrad EBIT-marginal från 2009 så blir det enligt nedan.
Kostnaderna för produktion och teleutrustning bidrog med en resultatförsämring om 27,1 Mkr för 2010. De övriga kostnadsposterna har dock haft en väldigt positiv utveckling och bidragit till en resultatförbättring.  Posten övriga externa kostnader ökade med ca 46% och bidrog därmed till att förbättra resultatet med 3,3 Mkr för helåret. Personalkostnaderna ökade med ca 31% och gav därmed ett bidrag om 13,2 Mkr till resultatet. Avskrivningarna ökade med  ca 21% och gav därmed ett bidrag om 8 Mkr till resultatet.
Just utvecklingen vad gäller personalkostnader och övriga kostnader är väldigt positiv och visar på tydliga synergier då man växer.  Hade man enbart lyckats behålla sin bruttomarginal för föregående år, så hade rörelseresultatet ökat med ca 16,5 Mkr. Enbart tack vare skalbarheten från personal och övriga kostnader.  Alltele har haft en sjunkande bruttomarginal sedan Q1 2009, då man nådde upp till 42%. För det senaste kvartalet så var man nere på låga 32,1%. Att förvänta sig är att bruttomarginalen kommer att ligga inom spannet 30-40%, med en förmodan om dem nedre regionerna i det spannet. Men en väldigt god resultatutvecklingen kommer att nås om man enbart lyckas ligga kvar på denna nivå.

Att bolaget för första gången lämnar utdelning till sina ägare kom som en överraskning i bokslutskommunikén. Något som förvisso känns som en skänk för plåster på såren för den svaga resultatutvecklingen under Q4. Man kommunicerade även att styrelsen antagit en utdelningspolicy om att 40-60% av nettoresultatet framöver kommer att delas ut till ägarna.

Prognos
Bolaget kommer att öka omsättningen skapligt under 2011, mycket tack vare de genomförda förvärven under början av 2011. Både Remium och Redeye estimerar omsättningen till 480-490 Mkr för 2011. Det vore inte heller helt oväntat om något förvärv ytterligare förvärv sker under 2011. 

Mycket fokus har tidigare legat på omsättningstillväxten och att man har klarat den med skaplig lönsamhet. Detta fokus borde under detta år flyttas över mot marginalförbättringar. Det är speciellt tydligt med den prognos som bolaget lämnade vid slutet av 2009 då man förväntade sig en omsättning på 300 Mkr för 2010, ett EBITDA resultat på 50 Mkr och ett rörelseresultat på 30 Mkr. Prognosen för omsättning slår man med råge, medans man missar resultatmålen med god marginal.
Uppenbarligen har man haft betydligt svårare att integrera de förvärvade verksamheterna under 2010 och bolaget har framförallt lyft fram Spinbox i detta sammanhang. Bolagets VD uppgav dock i en intervju med Introduce att man sedan i slutet av 2010 och början av detta år börjat jobba betydligt mer med omstrukturering i detta bolag. Vad gäller de nya förvärven av kunder från Bredbandsbolaget samt e-Phone så borde dessa inte medföra några större kostnader för integrationen. Dock vad gäller Blixtvik så övertar man även personal och med tanke på bolagets storlek så kan nog detta förvärv medföra merkostnader på ett par miljoner kr för att integrera verksamheten.
Vad gäller den lämnade prognosen för 2010, så tror jag att man åtminstone under 2011 kan leva upp till lämnade resultatmålen. Vilket skulle innebära en EBITDA-marginal om ca 10,3% och en rörelsemarginal om ca 6,2%. Uppnås detta så blir resultatet per aktie efter schablonskatt ca 1,75 kr. Inget hisnande resultat direkt, men kassaflödet från verksamheten före förändringar i rörelsekapitalet blir ca 39 Mkr eller 3,60 kr per aktie.
 
Värdering
Bolaget värderas i dagsläget till ett P/e-tal om 24,3 och en EV/EBITDA-multipel om 5,25 utifrån redovisat resultat för 2010. Vilket för den som enbart fokuserar på nedersta raden kan se avskräckande ut.  Men man generar redan idag starka kassaflöden om ca 3,2 kr/aktie, vilket enbart utifrån resultatet för 2010 borde kunna ge någon krona till på aktiekursen.
Ser man dock det som väntar runt hörnet i form av skalfördelar och resultatförbättring så ser det väldigt intressant ut. Bolaget har satt upp fyra olika mål som skall vara uppfyllda senast vid utgången av 2012. Dessa är att minst omsätta 650 Mkr, en EBITDA-marginal överstigande 20% , en rörelsemarginal överstigande 10% samt att verksamheten skall generera starka operativa kassaflöden. Omsättningsmålet bör inte utifrån de starka kassaflöden som genereras vara särskilt svårt att uppnå. Men frågan är om man kan närma sig de resultatmål som är uppsatta eller ej. Med nuvarande kurs så kan man inte direkt påstå att marknaden tror att man kommer liggare i närheten utav några av dessa resultatmål.
Det är dock inga extremt höga resultatmål, då det är liknande resultat som uppnås bland dem större aktörerna. Om man ändå betraktar bolagets mål som ett best case scenario så skall bolaget från 2013 uppnå ett EBITDA-resultat om 130 Mkr och ett rörelseresultat om 65 Mkr, vilket ger ett resultat per aktie om ca 4,1 kr och en EV/EBITDA-multipel om ca 1,46. En rimlig värdering på Alltele inom 1-2 år om detta är på väg att uppnås ligger då troligen kring 55-65 kr.

En rimlig värdering på Alltele för 2011 vore en EV/EBITDA-multipel om 6 för innevarande år. Det innebär isådanafall en riktkurs på 6-12 månader om ca 27 kr.

4 mars 2011

En ny analys

Till helgen så analyserar jag ett mindre telekombolag, men som har valt en helt annan tillväxtstrategi än Bahnhof. Detta bolag uppvisar idagsläget en betydligt blygsammare vinst, men har ett väldigt bra EBITDA resultat.